Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekożywność niszowa, ale z dużym potencjałem

07 lipca 2014 | Dobra Firma
W Polsce przybywa ekologicznych firm
źródło: Rzeczpospolita
W Polsce przybywa ekologicznych firm

Przemysł spożywczy | Rosnący popyt na produkty naturalne to szansa na rozwój dla certyfikowanych przetwórni oraz specjalistycznych sklepów.

Beata Drewnowska

407 przetwórni ekologicznych działało w Polsce na koniec 2013 roku – wynika z najnowszego zestawienia Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W porównaniu z 2004 r. było ich ponad siedem razy więcej. Natomiast rok do roku ich liczba poszła w górę o ponad 30 proc.

Firmy certyfikują swoją produkcję, bo rynek żywności ekologicznej, choć nadal niszowy, systematycznie rośnie. Szacuje się, że jego wartość sięga już niemal 700 mln zł i rok do roku idzie w górę o 10–20 proc.

– Udział certyfikowanej żywności w rynku spożywczym wynosi w Polsce 0,2 proc., podczas gdy średnia dla krajów starej Unii Europejskiej to 3 proc. Nie ma jednak powodów, abyśmy – wraz ze wzrostem świadomości konsumentów –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9882

Wydanie: 9882

Spis treści
Zamów abonament